Blog van Belle – Vive La France!

Blog van Belle de Gast – Parkhotel profrenster & BizzyWheels instructeur

Ik schrijf deze blog terwijl ik onderweg ben naar een tweedaagse wedstrijd in Zuid Frankrijk. Het is warm buiten en wij rijden in de bus over de Route du Soleil richting het zuiden. Onderweg worden we gepasseerd door vele Nederlandse auto’s met achterop blinkende carbon racefietsen. Ze zijn onderweg naar de pittoreske dorpjes in het zuiden van Frankrijk voor een paar weken ontspanning en fietsplezier!

Ik kijk naar buiten en denk aan de ‘vakantiefietser’ en het verhaal achter deze fietser. De bestemming, de drijfveren om te gaan fietsen en de fietsritjes die in de planning staan.  Misschien gaan ze de Mont Ventoux beklimmen, willen ze een PR zetten op ‘het Strava segment’ van de Alpe d’Huez of staat er ontspannen tochtje met het gezin op de planning. Ook denk ik aan mijn eigen wedstrijden. Voor mij is het geen vakantie, maar ook ik ga volop genieten van het fietsen en het Franse leven! En al heb ik niet de mogelijkheid om halverwege de koers een Pain au chocolat bij een authentiek, ambachtelijke Franse bakkertje te halen, heb ik zin in de dagen die komen gaan.

Op mijn laptop verken ik de etappes, bekijk de deelnemerslijst en het parcours. Uit interesse zoek ik wat informatie op over de startplaats; Poitiers. Een toeristisch plaatsje in de regio Nouvelle-Aquitaine met een rijke historie die teruggaat naar de Romeinse tijd.

Ondanks enkele beperkingen bij de grens, de mondkapjes in het tankstation, de PCR testen voorafgaand aan onze wedstrijden is er gelukkig steeds meer mogelijk. ‘Wij’ wedstrijdwielrenners krijgen beetje bij beetje de vrijheid terug en de vakantiefietser kan weer op avontuur in het buitenland. Een periode zonder eindeloze zoomvergaderingen en weg vanachter de laptop in ‘het thuiswerkkantoor.’

Crisis en verandering
Als fysiotherapeut en wielrenster heb ik zeker geen oplossing voor de problemen die gaande zijn in de maatschappij en is het vormen van een mening erg lastig gebleken. Duidelijk is wel dat er op het gebied van gezondheid iets moet veranderen. Blijkbaar is een crisis nodig om zaken aan extra het licht te brengen, een bepaald bewustzijn te creëren en verandering in gang te zetten. Het gaat om zaken als leefstijlverandering, een verandering in het voedingsaanbod en een gezondheidzorg die meer gericht moet zijn op de preventie van ziektes.

Ook in de wielerwereld is duidelijk geworden dat er structurele zaken zouden kunnen veranderen. Een duurzaam financieel systeem, gelijkere verdeling van budgetten, maar ook het aspect veiligheid is afgelopen jaar regelmatig ter discussie gesteld. Waar ligt de grens de tussen sensatie/spektakel en de commerciële belangen. Inmiddels ben ik gewend geraakt het geluid van gillende meiden en de carbonframes die met 60 per uur het asfalt raken, maar besef ook dat er een grens is!

Kansen en mogelijkheden
Gelukkig zijn er zowel in de wielrenwereld als de maatschappij initiatieven die een positieve bijdrage leveren aan deze verandering en inspelen op ‘de nieuwe behoeftes’. Ik ben optimistisch en vastbesloten om mijn steentje bij te dragen. BizzyWheels is één van deze initiatieven; wielrennen inzetten als middel voor een gezondere en vitalere bedrijfsomgeving. Door middel van business rides, clinics en overige fietsevents het bedrijfsleven op een sportieve manier bij elkaar brengen. Netwerken en kennis delen op de fiets en in plaats van de vrijdagmiddagborrel op kantoor, een prachtige rit over bijv. de Utrechtse Heuvelrug met na afloop een hapje en een drankje. Steeds meer bedrijven zien de waarde van dit concept en uit ervaring kan ik vertellen dat het een succes is en ontzettend leuk om te doen.