“Spelen in het bos”

Gastblog over mountainbiken door Belle de Gast

Zelf ben ik inmiddels acht jaar geleden begonnen met wielrennen en vanuit passie en enthousiasme voor het fietsen (en wat discipline… ?) via een ongebruikelijk weg, op relatief late leeftijd in het profpeloton beland. Op dit moment combineer ik een baan als fysiotherapeut met het professionele wielrennen. Ik heb de kans gekregen om van fietsen een beetje mijn beroep te maken en ben één van de gelukkigen die op maandagochtend de ‘werkweek’ mag beginnen met een duurtraining van enkele uren!

De passie voor het fietsen, dit is niet enkel bij de racefiets gebleven, want inmiddels is ook de discipline van het mountainbiken belangrijk geworden voor me. Wat in eerste instantie begon als een praktische en noodzakelijke invulling van mijn wintertrainingen is inmiddels een nieuwe passie geworden. Nu het wegseizoen voorbij is, ben ik regelmatig op de mountainbiketracks van de Utrechtse Heuvelrug te vinden. Tijdens koude mistige ochtenden de dag beginnen met een rondje mountainbiken, of de hele zaterdag zoveel mogelijk parcours aan elkaar lussen en de dag moe maar voldaan af te sluiten met pannenkoeken en koffie to go!

Is het mooier en spannender dan op de weg? Nee dat niet, het is anders en juist de afwisseling maakt het leven op de fiets nog mooier! De natuur in en even helemaal weg uit de maatschappij! Een gevoel van ultieme vrijheid en even ‘spelen’ in het bos zoals we dat vroeger als kinderen ook deden. Leven in het hier en nu, focussen op de tracks en genieten van het moment. Even geen zorgen over de toekomst of piekeren over dingen uit het verleden. Er is simpelweg geen tijd om na te denken over andere zaken, focussen op de technische trails, boomwortels en steile klimmetjes en ondertussen genieten! Genieten van de verschillende kleuren in het bos, de paddenstoelen en de tjilpende vogeltjes. Mountainbiken is heel veel meer dan even wat lichaamsbeweging, het werkt mindfull en zorgt voor nieuwe energie, nieuwe ideeën en verrassende inzichten bij thuiskomst!

De technische uitdaging   

En is dit alles makkelijk? Nee dat niet! Het mountainbiken vergt meer behendigheid dan op een racefiets. Tijdens mijn relatief korte mountainbike carrière (van ongeveer één jaar), werd ik helaas al snel geconfronteerd met het feit dat het niet eenvoudig is. Het technische aspect had ik toch wat onderschat. Vanwege wat zelfoverschatting en enthousiasme, gecombineerd met een eigenwijs karakter, brak ik tijdens één van mijn eerste mountainbiketochtjes mijn sleutelbeen en zat ik een uurtje later als een verdrietig meisje met een enorm schuldgevoel bij de Spoedeisende Hulp. Het enthousiasme voor het mountainbiken had ook z’n nadelen, maar het was een waardevol leermomentje!

Even leren mountainbiken dat gaat dus niet! Goed naar voren kijken, anticiperen, de juiste lijnen rijden, gewicht verplaatsen, klimmen, dalen, maar ook het materiaal is zeer belangrijk. Zo reed ik de eerste maanden met 2 bar in mijn banden en bleek dat toch wat te veel te zijn. Inmiddels heb ik mijn eigen skills verbeterend, heb ik de MTB trainersopleiding van de NTFU gevolgd en probeer ik na te nadenken wat ik doe en hoe ik dit vervolgens moet overbrengen!

BizzyWheels Mountainbike clinics

Zoals al benoemd, komen er in 2021 ook mountainbike clinics aan! De locatie zal in Schoorl of ergens op de Utrechtse Heuvelrug zijn. Onder begeleiding van gediplomeerde trainers en enthousiaste begeleiders krijg je uitleg over de techniek: sneller door bochten rijden, beter leren klimmen/dalen, beheerst over de boomwortels rijden om hiermee je techniek te verbeteren en nog meer plezier in het mountainbiken te krijgen. Na afloop is er tijd om te netwerken onder het genot van een hapje en drankje.

Hou onze nieuwsbrieven en de website in de gaten voor meer info!