Sportvoeding tip: Bietensap!

Veel duursporters zweren erbij: bietensap! Maar wat ‘doet’ bietensap nu eigenlijk?

Bij suppletie van bietensap gaat het vooral om de nitraat. Dit stofje komt voor in rode biet, maar ook in bladgroenten zoals rucola en bladspinazie. Nitraat wordt door het lichaam omgezet in nitriet en vervolgens in stikstofmonoxide. Een verhoogde stikstofmonoxide in het bloed zou de volgende voordelen hebben tijdens inspanning:

  • Verwijding van bloedvaten waardoor er betere doorbloeding van spieren optreedt en daardoor meer zuurstoftoevoer.
  • Invloed op calciumhuishouding in de spieren wat een positief effect heeft op de contractiekracht van de spieren.
  • Betere werking van energiecentrales in de spieren.

Aanbevolen wordt om bietensap 2-3 uur voor de inspanning te consumeren en / of bietensap als kuur voorafgaande aan de specifieke inspanning in te nemen waarbij vaak een kuur van 6 dagen aangehouden wordt.

Wielervoeding.nl heeft 2 soorten bietensap in het assortiment:

Deze tip wordt aangeboden door Mirthe van onze partner Wielervoeding.nl