Supplement uitgelicht: Bicarbonaat

Mirthe van onze partner Wielervoeding.nl geeft je graag handige tips op het gebied van wielervoeding. Dit keer zal ze het supplement Bicarbonaat uitlichten.

Wanneer je een intensieve of langdurige inspanning levert krijg je vroeg of laat last van verzuring in je spieren. Er wordt dan melkzuur gevormd in de spieren. Onder deze zuurstofarme omstandigheden wordt lactaat gevormd als eindproduct, dit het restant van het melkzuur. Anders dan veel sporters denken, is lactaat een supergoede energiebron die energie levert aan de spieren.

De stof natrium carbonaat / bicarbonaat zorgt ervoor dat het melkzuur wordt geneutraliseerd, waardoor spierpijn wordt voorkomen of wordt weggenomen. Feitelijk kan je dan dus langer een dergelijke inspanning leveren. Bicarbonaat is aanwezig in ons lichaam, maar de concentratie hiervan wordt naarmate we ouder worden steeds lager.

Bicarbonaat is hetzelfde als baking soda. Vroeger dronken renners in de Tour dit voor een tijdrit om de positieve effecten hiervan te ervaren. Met één groot nadeel: zuiveringszout is niet om te drinken, het smaakt verschrikkelijk en kan voor maagklachten zorgen.

Lotion
Gelukkig is er tegenwoordig een mooi alternatief op de markt. Amp Human PR Lotion. Deze zalf smeer je op de plekken waar verzuring zal gaan optreden (meestal de benen). De bicarbonaat wordt via de huid opgenomen en heeft dus een neutraliserend effect op het melkzuur. Daarnaast zorgt PR Lotion ervoor dat het lactaatgehalte wordt verhoogd, waardoor de spier juist van meer energie wordt voorzien.

Je kunt bij Wielervoeding.nl een proefverpakking bestellen of gewoon gelijk maar voor die hele fles gaan!