Tips van Mirthe: voeding tijdens meerdaagse wedstrijden of trainingskampen

Door Mirthe Nieuwstraten

Ik ben net terug van een 5-daagse hardloopwedstrijd in Jordanië. 220 kilometer rennen door de woestijn. Naast dat het echt een fantastische ervaring was, sloot ik dit af met een supermooi resultaat! Ik won bij de vrouwen en werd 5e overall.

Waar ik met name het verschil heb gemaakt, is door tijdens het rennen altijd voldoende energie aan te vullen. En ik heb echt enorm veel gedronken. Omdat het tussen de 35 en 38 graden was, heb ik ieder uur 1,5 liter (!) hypotone sportdrank gedronken.

Het is vrijwel onmogelijk om de verbruikte energie tijdens meerdaagse activiteiten aan te vullen. Dit komt onder meer omdat je gewoon echt al uren onderweg bent en daardoor vaak 1 of meerdere maaltijden overslaat. Om ervoor te zorgen dat je ook de laatste dagen goed presteert, is het dus echt zaak om direct op de eerste dag tijdens de inspanning al aan te gaan vullen. Zorg ervoor dat je tijdens trainingen voor jezelf uittest wat voor jou werkt!

Mijn tips:

  • Zorg voor afwisseling tussen gels, repen en gummies.
  • Kies ook eens voor een ‘zout’ product. Verschillende aanbieders hebben zoute repen in hun assortiment.
  • Zorg ervoor dat je maag nooit echt ‘leeg’ raakt want dan loop het risico dat een product wat zwaarder op de maag valt.
  • Zorg ervoor dat je tussen de 60-90 gram koolhydraten per uur neemt.
  • Drink voldoende!

Wil je meer advies over het gebruik van sportvoeding tijdens trainingen of wedstrijden? Neem dan gerust contact met me op. Kijk voor meer info op www.mirthesportenvoeding.nl.


Bestel nu je wielervoeding met 10% korting op www.wielervoeding.nl.
Gebruik de kortingscode: BizzyWheels