Aan het woord: Profwielrenster Belle De Gast

Belle de Gast is professioneel wielrenster bij Parhotel Valkenburg. Ze helpt bij het begeleiden van BizzyWheels fietsclinics en ze deelt graag haar ervaringen en toekomstvisie met jullie.

Het succes van BizzyWheels en al het moois wat weer komen gaat!

Zoals de hele wereld afgelopen periode in meer of mindere mate getroffen werd door de coronacrisis, gold dit ook voor de jaarplanning van BizzyWheels! Dit jaar helaas geen BizzyWheels events; geen clinics, businessrides, borrels en inspirerende gesprekken.

Zelf rijd ik sinds drie jaar als professioneel wielrenster bij Parkhotel Valkenburg en ben daarnaast voor enkele uren in de week werkzaam als fysiotherapeut. Vorig jaar heb ik verschillende clinics en businessrides mogen begeleiden. Ik heb mijn kennis, maar bovenal mijn passie en enthousiasme met betrekking tot wielrennen met heel veel plezier mogen overbrengen op de deelnemers!

Het was prachtig om te zien hoe de meeste deelnemers stijlvol in pak met nette schoentjes, soms (nog) met de nodige stress binnenkwamen om binnen enkele minuten gesoigneerd en wel op de fiets te stappen. Sommige deelnemers hadden al duizenden kilometers in de benen, afgetrainde en netjes geschoren kuiten en andere moesten het in- en uitklikken nog onder de knie krijgen. Er was verschil in niveau, maar er was één bindende factor en één gemeenschappelijk doel; fietsen en een geslaagde middag! Een unieke combinatie van sport en netwerken, waarbij plezier de centrale rol had!

Kennis overbrengen en de overeenkomsten met het professioneel wielrennen

Al was het soms uitdagend, ik deed mijn best om mijn kennis zo goed mogelijk over te brengen. Soms begon dit bij de basis van het wielrennen en zorgde het voor grappige momenten. Aspecten die voor mij normaal waren geworden, moest ik nu ineens onder worden brengen om er vervolgens ook nog de nodige kritische vragen over te krijgen. De klassieke beginnersfout met het in- en uitklikken, de uitleg over het schakelsysteem en natuurlijk waren er mannen (sorry, het waren echt alleen eigenwijze mannen) die na een uurtje fietsen vanwege een hongerklop niet meer vooruit kwamen! Velen vonden het prachtig om mijn verhalen over de Amstel Gold Race of Ronde van Vlaanderen te horen, ‘tochten’ die de deelnemers van TV of van de toerversie kende. In de gesprekken met de deelnemers waren er opvallend genoeg veel overeenkomsten tussen het professionele wielrennen en bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de advocatuur of een vergelijkbare branche.

In beide gevallen gaat het om toewerken naar doelen, jezelf of de organisatie naar een hoger niveau krijgen, omgaan met crisis situaties, de juiste keuzes maken en het belang van een goed functionerend team. Kijkend naar de persoonlijke eigenschappen zijn er ook veel raakvlakken; doorzettingsvermogen, een positieve mindset en het incasseren van tegenslagen vormen in beide settings belangrijke kwaliteiten. Een koers is niets anders dan voortdurend schakelen en anticiperen op situaties die veranderen; dit kunnen weeromstandigheden zijn, valpartijen of gewoon slechte benen (tja ook dat komt weleens voor). Tot slot is het in beide gevallen essentieel om te doen waar je gelukkig van wordt en energie uit haalt, pas dan wordt het een succes!

Een ander opmerkelijk inzicht is van het belang van ontspanning. Zowel voor mij als voor de deelnemers waren de events een manier om tijdelijk uit ‘de bubbel’’ te stappen en eventjes afstand te nemen. De deelnemers konden na eindeloze uren op kantoor ontspannen op de fiets en ik kon fietsen zonder trainingsschema, wattages en wedstrijddoelen. Voor beide belangrijk om tot nieuwe inzichten te komen, problemen in perspectief brengen om vervolgens weer beter te presteren.

De plannen voor 2021

Zoals vrijwel alles afgelopen periode online plaatvond gold dit (helaas) niet voor de BizzyWheels events. Een virtuele Zwift businessride en na afloop een biertjes in je eentje op de bank behoorde niet tot de mogelijkheid. Het unieke concept van BizzyWheels bestaat niet in een online variant. Uiteraard is het jammer dat het seizoen gecanceld is, maar gelukkig wordt alles doorgeschoven naar volgend jaar. Achter de schermen staan we ondertussen niet stil en wordt er hard gewerkt aan het programma voor 2021. Een aantal weken geleden, werd ik door Alfred uitgenodigd voor een ‘privé business ride’. Tijdens ons fietsritje door de Schoorlse duinen, uiteraard inclusief koffie en appeltaart vertelt hij enthousiast over de plannen voor 2021; een trainingsweekend, gravelrides, business retreats en nieuwe partners. Een dag later doe ik hetzelfde met AnneMarie, zij vormt samen met Alfred en Hans de drijvende kracht achter BizzyWheels. Alle drie zijn ze verschillend maar met één belangrijke overeenkomst; passie voor alles wat met fietsen te maken heeft.  

Een gezondere samenleving

In beide ritjes kwam ook het huidige gezondheidsprobleem en de noodzaak van een gezondere samenleving naar voren. Binnen bedrijven groeit gelukkig steeds meer het besef dat investeren in fittere werknemers, niet enkel een positieve bedrage levert aan het individu maar ook aan de bedrijfsdoelstellingen op zowel korte als lange termijn. Onder andere door de BizzyWheels events is zichtbaar hoe sport geïntegreerd kan worden en samen gaat met bijvoorbeeld netwerken. Tijdens de events is ook mooi zichtbaar hoe collega’s elkaar positief beïnvloeden en inspireren om ook op de fiets te stappen, een mooie ontwikkeling en een trend die hopelijk doorzet!

Ik kijk uit naar al het moois wat er komen gaat. Voor nu vooral lekker blijven fietsen en genieten!

Belle de Gast